Gatewise! De toekomst voor de maakindustrie

5 apr 2022

Leverancier en afnemer hebben beide een eigen ingericht proces, waardoor informatie tijdens het in- en verkoopproces veelal uitgewisseld wordt via PDF, Excel en e-mail. Belangrijke data uit die documenten wordt vervolgens door beide partijen handmatig verwerkt. Dat is arbeidsintensief en foutgevoelig. Met Gatewise wordt dit proces volledig geautomatiseerd.

Hoe werkt het?

Maakbedrijven gebruiken veel verschillende softwaresystemen. Informatie-uitwisseling tussen die systemen vindt plaats op basis van berichten in elk een eigen taal, afhankelijk van het systeem. Dit maakt integratie tussen de systemen omslachtig en complex. Om tot een uniform formaat te komen, is het SCSN-formaat (Smart Connected Supplier Network) ontwikkeld. Dit formaat maakt het mogelijk verschillende IT-systemen via één platform met elkaar te verbinden.

Gatewise is hét platform dat het inkoop- en verkoopproces volledig automatiseert voor de maakindustrie. Een nauwere samenwerking in de gehele keten – waarbij handmatige processen worden gedigitaliseerd – zorgt onder andere voor verkorte doorlooptijden, minder handwerk en minder fouten. Al veel bedrijven hebben hun orderproces al enige tijd gedigitaliseerd via ECI Gatewise.

Wij vragen Danny Schilder van VHM Machinery uit Ens waarom.

“Wij willen graag voorop lopen in automatisering, want alles wat je kunt automatiseren bespaart tijd. Het versturen van een e-mail met een PDF als bijlage is niet meer van deze tijd.”

Wat levert het gebruik van Gatewise jullie op?

“Het levert ons tijdwinst op omdat wij niet alles meer over hoeven te typen bij het controleren van de opdrachtbevestiging, pakbon en factuur.

Daarnaast scheelt het fouten, voorheen werd er nog wel eens typefout gemaakt of een verkeerd aantal bevestigd. Dit is nu verleden tijd.”

Was de implementatie eenvoudig?

“De koppeling met AES was snel gemaakt, omdat ECI Gatewise een platform is wat al bestaat en universeel is voor alle ECI klanten kan iedereen hier op aansluiten. De toeleveranciers en groothandels zoals AES moeten zelf een koppeling maken met dit platform in samenwerking met ECI. Als dit eenmaal is gedaan draait alles binnen een dag. Let er wel op dat je met jouw toeleverancier de artikelcodes en verpakkingseenheden afstemt.”

Wat was het belangrijkste argument om het te gaan gebruiken?

“Wij leven in het jaar 2022, alles om je heen wordt digitaal of het nu de bank is of de handscanners in de supermarkt. In de machinebouw kun je wel op elkaar blijven wachten tot iemand iets onderneemt, maar dit leidt tot stilstand in de ontwikkeling.

De technische wereld kan hierin niet achterblijven, uiteindelijk scheelt het tijd en fouten. In het begin kost het tijd en energie, maar als het eenmaal draait heb je er zoveel profijt van.”

Ook profiteren van de voordelen?

Wilt u meer weten over Gatewise en de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem gerust contact op met Laurence Bolhuis (l.bolhuis@aes-tg.nl of 06-23 27 25 75) voor een vrijblijvend gesprek.

Terug naar nieuwsoverzicht