Home » Recensies » Hier wordt gebouwd wat er nog niet is

Hier wordt gebouwd wat er nog niet is

Vanaf de Prof. Brandsmaweg zou je het niet zo één twee drie zeggen, maar achter een boerderij met een groene bomenrand verschuilt zich een loods vol innovatie: Andela Techniek & Innovatie. Een klein naambord geeft aan dat we goed zitten want we hebben een afspraak voor een interview met eigenaar Paul Andela.

“Hier wordt gebouwd wat er nog niet is.”

Andela Techniek & Innovatie is gespecialiseerd in machinebouw voor de agri- en foodsector. Oprichter Paul Andela is als kind al bekend geraakt in de landbouw. Zijn vader was akkerbouwer en pionier in Rutten met veel affiniteit voor techniek. Paul zijn passie lag in de mechanisatie en de agrarische sector voelt nog steeds vertrouwd als werkgebied. In 2007 begint Paul Andela voor zichzelf. Ook als pionier net als zijn vader. Inmiddels zit Andela Techniek & Innovatie aan de Prof. Brandsmaweg in Nagele in een enorme loods. Een uitbreiding staat op stapel.

Het gedreven en enthousiaste team van Andela zit vol vernieuwende ideeën. Ook een zoon van Andela is inmiddels toegetreden tot het bedrijf. Het team levert maatwerk en vertaalt wensen van de klant naar innovatieve en praktische oplossingen. Denk aan de Andela Solar Weeder, multifunctionele bomen-onderstammenrooiers, proefveldrooiers en pootmachines, zelfrijdende driebedsuienrooier, selectiewages en het nieuwste project; de Andela Robot Weeder ARW-912.

De werkwijze van Andela is innovatief, persoonlijk, klantgedreven en steeds uniek. Bouwen en engineering gaan gelijk op. In de testfase wordt er bijgeschaafd en geperfectioneerd. Er wordt niet met dealers gewerkt en eigenlijk is alle verkoop via mond-op-mond reclame gerealiseerd – ook internationaal. De website van Andela is dan ook in vier talen beschikbaar.

“We bouwen puur naar de behoefte van de klant. Soms is het eindresultaat nog niet helemaal op papier uitgetekend, maar start een traject op basis van gevoel en in samenspraak met de klant.”

Uit de gekste hoeken van de wereld komen verzoeken richting Nagele. “Uit deze regio komt het gros van de innovatieve landbouwmachines.”

Het innovatieve karakter van het bedrijf heeft al in 2014 een mooie prijs opgeleverd. Bij de MKB Innovatie Top 100 2014 eindigt Andela met zijn Solar Weeder in de top 10. Ontwerpen vormen zich in het hoofd van Paul Andela. Deze worden uitgewerkt in CAD tekeningen, maar de ideeën hebben steeds hun oorsprong in het creatieve brein van de ondernemer zelf.

De Solar Weeder is één van de grootste bedrijfssuccessen van Andela. Van deze ligkarren zijn in heel de wereld zo’n 600 te vinden. De Andela Solar Weeder is leverbaar in verschillende werk- en spoorbreedtes, in een uitvoering met 3 of 4 wielen en met een capaciteit van 2 tot 15 personen/ligplaatsen. Met kruipsnelheid worden deze wiedkarren gebruikt.

“We hebben ogen vervangen door camera’s en handen door robotarmen.”

Door een schaarste van personeel voor handwieden ontstond de vraag naar een
gerobotiseerde wiedmachine. Na de succesvolle ontwikkeling van een prototype met één robotarm is door Andela in de afgelopen periode een volledig gerobotiseerde en autonoom rijdende wiedmachine gebouwd, die in verschillende gewassen en onder alle veldomstandigheden de diverse onkruiden in de rij door middel van een algoritme detecteert en vervolgens verwijdert.

Het resultaat is de Andela Robot Weeder ARW-912. Met negen meter werkbreedte is het een imposante machine. De machine bestaat uit 12 wiedunits die traploos op verschillende rijafstanden ingesteld kunnen worden. Camera’s die foto’s maken zorgen voor herkenning van zowel onkruid als gewas. De robotarm kan vervolgens met warmte via een stift het onkruid vernietigen. Dat gebeurt op een wijze waarbij de grond niet beroerd wordt en er dus geen nieuw kiembed voor onkruid ontstaat. Deze machine wordt bovendien eerder ingezet dan de wiedkar omdat het onkruid eerder bestreden kan worden. De snelheid van de machine is afhankelijk van de onkruiddichtheid en is maximaal 1.000 meter per uur. De machine detecteert onkruid vanaf enkele millimeters, is lichtongevoelig en 24/7 inzetbaar.

De Andela Robot Weeder ARW-912 wordt getest bij Poppe Landbouw. AES is als leverancier bij het project betrokken. De batterijcapaciteit wordt door AES geleverd alsook de regeling, laders en omvormers. MG en Victron zijn merken waar Andela graag mee werkt.

Vanaf 2007 toen Andela startte is de samenwerking met AES al begonnen.

“Er is snelle levering en wij vinden regionaal zaken doen belangrijk. Bovendien heeft AES capabele mensen in dienst die goed meedenken én ik kan de zaterdagopening (red. 9:00 tot 12:00 uur) erg waarderen.”

Meer informatie: www.andela-tni.nl

Fotografie © Klaas Eissens

Andela ARW912
Elektrificatie in de agrarische sector